خداجویی یکی از خواست‌ها و نیازهای اساسی انسان است و نوعی شناخت فطری او را با مبدأ آفرینش آشنا و مرتبط می‌سازد. از این دیدگاه تمامی ملل مذکور در شاهنامه، به‌رغم نژاد، فرهنگ و جغرافیای متفاوت، یکسان می‌نمایند چنان‌‌که همه آنان هنگام شادی، غم، پیروزی، شکست، قدرت، ناتوانی و .... به نوعی روی به درگاه او می‌آورند، سپاسگزار او می‌شوند و از او استمداد می‌جویند. بررسی جایگاه و مقام‌های یادکرد خداوند در شاهنامه موجبات آشنایی بیشتر ما را با باور ایرانیان باستان درباره آفریننده جهان هستی و چگونگی نقش و حضور او در زندگی و ذهن و دل آنان فراهم می‌سازد. به ویژه آن‌که این کتاب عظیم دربردارنده بخش مهمی از تاریخ، زندگی و بسیاری از باورهای دینی این قوم، در گذشته‌های بسیار دور است و یکی از مستندترین و کامل‌ترین منابعی است که از این نظر فعلاً در دسترس ما قرار دارد.

منابع مشابه بیشتر ...

65a2913487803.jpg

کتاب شاهنامه فردوسی: نثر: اساطیر - جلد اول (از پادشاهی کیومرث تا پایان کار فریدون)

علی شاهری

این مجموعه شامل تمام شاهنامه است که برای راحتی خوانندگان جوان که به تاریخ و تمدن کشور خود علاقه دارند و می خواهند با شاهنامه آشنا شوند، به نثر ساده برگردانده شده و در سه بخش شامل: 1. بخش اساطیر 2. بخش پهلوانی 3. بخش تاریخی تنظیم شده است. بخش اساطیر از پادشاهی کیومرث شروع شده و تا مرگ فریدون ادامه دارد. بخش پهلوانی از پادشاهی منوچهر و ظهور خاندان سام شروع می شود و تا مرگ رستم و فرزندش فرامرز ادامه دارد و بخش تاریخی که با پادشاهی بهمن فرزند اسفندیار شروع شده تا مرگ یزدگرد و تسلط عربها بر ایران ادامه می یابد.

65a27d6b19034.jpg

خداشناسی زرتشتی: از باستانی‌ترین زمان تا هزار سال پیش از میلاد

مانک جی نوشیروان جی دهالا

مولف این کتاب، ذیل سه فصل اطلاعاتی از دین زرتشت طی سه دوره تاریخی به دست داده است .فصل اول، تصویری است از دین زرتشت در دوره پیش از گاتاها مقارن با هزاره قبل از میلاد .در فصل دوم، تاریخ زرتشتی گری از قرن سوم تا نهم میلادی بر اساس کتب پهلوی بازگو شده است .فصل سوم که ((دوران احیا دانش در میان پارسیان)) عنوان گرفته مبحثی است که طی آن مخاطبان با تاریخ دین زرتشت از قرن نوزدهم میلادی به بعد آشنا می‌شوند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

56308eb8736ec.PNG

پنهان‌کردن نام از دیگران ـ حریفان ـ توسط پهلوانان

محمدعلی داودآبادی

از آنجا که ادبیات آیینه تمام‌نمای سنن، آداب و رسوم، باورها، اخلاق، تربیت، تمدن و فرهنگ ملت‌ها است، یکی از دستاوردهای ارزشمند بررسی آثار مهم ادبی ـ به ویژه شاهنامه ـ دست‌یافتن به بخشی از ویژگی‌های فرهنگی و باورهای دیرینه اقوام گذشته است. باورها و کردارهایی که نیاکان ما طی سده‌ها و هزاره‌های پیشین با آنها زندگی کرده‌اند و برای روایی و پاسداری از آنها رنج‌ها و دردهای بی‌شماری را به جان خریده‌اند. بخشی از این باورها امروز با توجه به تحولات عمیق فرهنگی که حاصل تحولات عظیم سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، دینی و ... است، یا به طور کلی منسوخ شده‌اند یا در شکل و هیئتی متفاوت از قبل و مناسب با شرایط دینی و اجتماعی نوین، به حیات خود ادامه می‌دهند. شیوه‌های کهن در نام‌گذاری فرزندان و پنهان‌کردن نام توسط پهلوانان و ... از حریفان و بیگانگان که موضوع این مقاله است، بخشی از این باورها را در خود جای داده است.

فرهنگ و تمدن/آداب و رسوم فرهنگ و تمدن/اسطوره و فرهنگ
مقاله