این اثر حاصل زحمات دو ساله پوهندوی سید نورالحق کاوش است که به دلیل انقلاب افغانستان و نابسامانی و جنگ داخلی نتوانست آن را در کابل به طبع برساند و چاپ آن به تأخیر افتاد. ابن سینا بیشتر از هر چیز به فلسفه و مکتب مشاء شهرت دارد و کمتر درباره عقاید عرفانی وی سخن گفته شده است. این کتاب جامع ترین تحقیق درباره آرای عرفانی ابن سیناست. پوهندوی توانسته با کنکاش در آثار عرفانی بوعلی سینا، تمامی عقاید وی را استخراج نماید. نویسنده با بیان تاریخ عرفان و تصوف، مجموعه اندیشه های عرفانی و تصوفی زمان ابن سینا را ترسیم و منابع عرفان ابن سینا را مشخص کرده است. همچنین با بیان آثار و افکار فلسفی وی، حوادث و کارنامه های او، به شناخت و دلایل رویکرد عرفانی او دست زده. با شناخت مشخصات ویژه عرفان ابن سینا نیز، به تحلیل علمی پرداخته و آن را عرفانی عقلی - علمی تشخیص داده و از لابلای افکار فلسفی وی، نظرات عرفانی ابن سینا (همچون نظریه فیض، عشق و سعادت) را بیرون کشیده است. همچنین نشان داده است که مقامات عرفانی ابن سینا، صرفا گزارش عرفان سلوکی پیشینیانش نبوده بلکه با ذوق عرفانی خویش، زبان رمزی – تمثیلی را برای بیان، برگزیده است. نگارنده به ابتکار خودش، عناوینی را طرح نموده و مدارک مناسبی از آثار ابن سینا فراهم کرده و با اصول تحقیق، توضیح داده است. مقدمه و نتیجه گیری طبق اصول علمی آن نوشته شده و به دلیل تسلط بر مباحث، نویسنده چکیده ای از عرفان ابن سینا را فراهم آورده و با ذکر دلایل، نظر خویش را نیز ابراز داشته است. این اثر علمی – تحقیقی مهم در سال 1372 شمسی به زیور طبع آراسته شد.

منابع مشابه بیشتر ...

661d450fbff7b.jpg

حکمت ابوعلی سینا - جلد اول

محمد صالح علامه حائری مازندرانی

حکمت بوعلی سینا، تألیف محمدصالح حائری مازندرانی، کتابی است در پنج جلد با موضوع فلسفه اسلامی خاصه حکمت مشاء به زبان‌های فارسی و عربی، با مقدمه عمادالدین حسین اصفهانی مشهور به عمادزاده و به تصحیح حسن فضائلی. حکمت ابن‎ سینا کتابی است که حقایق و اسرار گفتارهای شیخ را که دیگران نادیده انگاشته‌اند، کشف نموده و عقاید اسلامی ساده را طبق مقررات قرآن و معتقدات اهل‎‌بیت(ع) و اتفاق امامیه و امت، به براهین فلسفی مبرهن ساخته و بدون مبالغه هر فصل یا صفحه از این کتاب، مشتمل بر نکات تازه و یا در بسیاری از مواضع متضمن مبتکراتی است. از جمله مسائلى که در این کتاب با تجزیه و تحلیل و به‌صورت صحیح اثبات شده است، اصالت وجود و وحدت وجود، پس از میرداماد است که از زمان صدرالمتألهین تا عصر سبزوارى به بعد رواج یافته و ملاصدرا خودش قبلا از متصلبین در اصالت ماهیت بود، سپس عدول کرد. در این کتاب، یعنى در جلد طبیعیات و علم النفس به تمام ادله اصالت وجود که حاجى سبزوارى به نظم کشیده، پاسخ داده شده و ادله شیخ اشراق و براهین خیام و رساله اعتباریت وجود و تأصل ذات مشروحا مذکور است و کتب میرداماد و شوارق و گفتارهاى محقق طوسى و محققین دیگر حقا اصالت مهیت را به بداهت رسانیده‌اند. ابن سینا هم بالصراحه قائل به اصالت ماهیت است و نسبت اصالت وجود بر وجه تباین حقایق وجودات به مشائیه سندى ندارد و متأخرین موجودات را در کلام به وجودات مشائیه اشتباه کرده‌اند؛ چنان‌که در محاکمات بدان اشاره شده و جز صدور و حصول و کون و سائر افعال عموم که همان مقتبس بودن ذات به علت است که شیخ در شفا و غیره آن را تکرار فرموده، چیز دیگرى در خارج نیست و در مسئله وحدت وجود هم عمده شبهه ایشان عدم صحت انتزاع مفهوم واحد از متباینات است. جلد اول این اثر در فن طبیعیات جسمانى و روحانى، یعنى علم النفس است که ضمنا در قسمتى از الهیات عامه و خاصه نیز سخن به میان آورده و چند رساله عزیز الوجودى در این مجلد ترجمه شده و با تحقیق در مواضع لازم ثبت شد؛ مانند رساله خیام در اصالت ماهیت و رساله عيون المسائل فارابى و إثبات المفارقات فارابى و رساله العروس شیخ و مواضعى از رساله الفردوس شیخ و ترجمه تلخیص شیخ رساله ارسطو را در نفس و ترجمه چند مقاله مخطوط‍‎. در مقدمه این مجلد قسمتى از اهم مسائل منطق است، به وضعى بی‌مانند و بی ى‎سابقه و در خاتمه آن قسمتى از الهیات خاصه است که به‌منزله مقدمه براى جلد الهیات است که سومین جلد کتاب خواهد بود و در این خاتمه مفصلا به نقد طریقه وحدت وجود پرداخته‌اند‎.

65ccd7e705c1d.jpg

رجال اصفهان (در علم و عرفان و ادب و هنر)

سید محمدباقر کتابی

در دوران پیروزی انقلاب اسلامی ایران این توفیق را یافته ایم که شهرداران و مسئولان خدمات به مردم، در کلیه سطوح لشکری و کشوری فراتر از وظایف عادی خود، گامهایی در راه اعتلای فرهنگ و اندیشه جامعه بر می دارند و با تلاشهای مناسب علمی و هنری، ایران را در جهان و در مقابل تاریخ سرافراز می کنند. امروز شایسته آن است که در روند تفکرات اسلامی و انقلابی ایران انسانهای لایق و برجسته تاریخ این مرز و بوم را به نسل خودمان و به جهانیان بشناسانیم و با برگزاری یادبودها و نوشتن مقاله و تهیه فیلمها بدین وسیله توطئه های امپریالیسم را در رابطه با محو فرهنگ جهان سوم خنثی نماییم؛ این خود انقلابی است در مسیر انقلاب اسلامی ایران......موضوع کتاب حاضر رجال اصفهان در علم و عرفان و ادب و هنر است که شامل رجال فقه و حدیث و تفسیر، رجال حکمت و فلسفه و عرفان و تصوف است و توسط سیدمحمدباقر کتابی تالیف شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5fd7034446310.png

روح علمی و روش‌های تحقیق ابوریحان بیرونی

سید نورالحق کاوش پوهندوی

محتویات این کتاب شامل دو بخش است؛ در بخش اول زیر عنوان «روح علمی ابوریحان بیرونی» پس از آنکه تمهیدا روح علمی تعریف و مشخصات آن توضیح گردیده، به ابعاد روح علمی ابوریحان بیرونی پرداخته شده و به دنبال آن هر یکی از پهنه‌های سازنده آن با ذکر شواهدی توضیح شده است. در بخش دوم که به روش‌های تحقیق ابوریحان بیرونی اختصاص دارد، بعد از تعریف و توجیه اهمیت روش‌های تحقیق علوم، اشاره به دلایل تنوع آنها و اینکه بیرونی در تحقیقات خود از روش‌های متنوع علمی استفاده کرده است، هر یکی از روش‌های تحقیق او در فصلی جداگانه با ذکر مدارکی از آثار او توضیح شده است.

شرح حال/تک نگاری
کتاب