ساسانیان بیش از چهارصد سال در ایران حکومت کردند. شاهنشاهان با فر و جاه این سلسله، در بسط فرهنگ و علوم و توسعه عمران و آبادی و ساختن پلها و بستن سدها و احداث شهرها و کوشش فراوان و مساعی زیادی مبذول داشتند. اطلاعات موثقی که از روزگاران به ما رسیده است نشان می دهد که هریک از پادشاهان ساسانی به احداث یک یا چند شهر مبادرت کرده اند. مهمترین مرکز علمی عصر ساسانیان شهر جندی شاپور در خوزستان بود که بنابه فرمان شاپور اول بوسیله اسیران رومی ساخته شد در این شهر به دستور خسرو اول انوشیروان دانشگاه بزرگ و باشکوهی تاسیس شد که در آنجا علم طب و فلسفه و ادبیات و ریاضیات و نجوم آموخته می شد و دانشمندان سریانی و هندی و زرتشتی در این موسسه و بیمارستان ضمیمه آن به خدمت اشتغال داشتند. نگارنده درصدد برآمد که تاریخچه این شهر باستانی و دانشگاه معروف آن را با استفاده از ماخذ و منابع موثق تالیف کند تا بدین وسیله یادی از خدمات نیاکان ما در زمینه نشر فرهنگ و علوم در عصر باستان شده باشد

منابع مشابه بیشتر ...

6640c3086bdd8.jpg

آثار تاریخی شمیران - جلد اول: لواسان و رودبار قصران (جغرافیای تاریخی و معرفی محوطه‌های باستانی و ...)

ناصر پازوکی طرودی

ر این کتاب که از سوی "اداره کل میراث فرهنگی استان تهران "انتشار یافته تلاش شده جغرافیای تاریخی و محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی فرهنگی شهرستان "شمیران "(یکی از فرمانداری‌های نه گانه تهران)، شامل "لواسان " و "رودبار قصران "به تفصیل و همراه با عکس معرفی گردد .ابتدای کتاب شامل اطلاعاتی است درباره موقعیت و اهمیت جغرافیایی شمیران، تقسیمات کشوری و فرمانداری شمیران، جغرافیای تاریخی و وجه تسمیه رودبار قصران داخل، کوه‌ها و رودها و راه‌های رودبار قصران، اقوام ساکن در طبرستان قبل از مهاجرت آریایی‌ها، تاریخ رودبار قصران از دوره آشوری‌ها و مادها و هخامنشیان تا دوره قاجار (به ویژه دوره علویان آل بویه، غزنویان، اسماعیلیان، مرعشیان، چلاویان، جلالیان، تیموریان و آل کیا) .سپس آثار باستانی و تاریخی فرهنگی "دشت لار"، "لواسان بزرگ "و "رودبار قصران"، به ترتیب و تفکیک شهرها و روستاهای آنها معرفی شده‌اند که عموما شامل محوطه‌های باستانی، قلعه‌ها، امامزاده‌ها، کاروان‌سراها، قبرستان‌ها، رباطها، تپه‌های باستانی، مساجد و حسینیه‌ها، حمام‌ها، کاخ‌ها، مناظر طبیعی، باغ‌ها و سایر بناهای باستانی تاریخی است . در پایان کتاب فهرست منابع و فهرست محوطه‌ها و بناهای تاریخی فرهنگی شمیران (لواسان و رودبار قصران)، همچنین نقشه موقعیت جغرافیایی آثار یاد شده (نقشه باستان شناسی) آمده است

663b913f525d9.jpg

نامواره دکتر محمود افشار - جلد پنجم (دربرگیرنده سی و شش مقاله)

محمود افشار

جلد پنجم از نامواره دکتر محمود افشار مقاله ها و گفتارهایی است در زمینه های مربوط به تاریخ ایران، قلمرو زبان فارسی، تحقیقات ادبی، مباحث شعر فارسی، مسائل فنی زبان فارسی، عقاید سیاسی دوره قاجار، اسناد تاریخی، وضع فرهنگی و اجتماعی یزد و یادداشتها و اسنادی است که با زندگانی دکتر محمود افشار متناسب است. مقاله ها به ترتیب تاریخ دریافت آنها به چاپ رسیده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

60eaf239b9d0a.png

راز بقای تمدن و فرهنگ ایران: چند مقاله تاریخی

حسینعلی ممتحن

این کتاب دربرگیرنده ده نوشتار درباره تاریخ و تمدن و فرهنگ ایران است. عناوین نوشتارها بدین قرار است: نظامیه لغداد بزرگ‌ترین دانشگاه عصر سلجوقیان، بیت الحکمه بغداد بزرگ‌ترین کتابخانه و مرکز تحقیقات ادبی و علمی در عصر عباسیان، نهضت علمی و ادبی ایران در روزگار خسرو انوشیروان، نهضت های سیاسی و اجتماعی ایران در عصر امویان و عباسیان، نهضت شعوبیه و نتایج سیاسی و اجتماعی آن، نظری به تاریخ و روابط عیلام با همسایگان، سخنی چند در ماجرای زندگی منصور مظفری ممدوح خواجه حافظ شیرازی، آیین شاهنشاهی هخامنشی و ادامه آن در طول تاریخ ایران، ویژگی‌های تمدن و فرهنگ ایران باستان و تأثیر آن در جهان، سخنی چند درباره مراسم تاج‌گذاری شاهنشاهان نامی ایران باستان.

کلیات/مجموعه مقالات
کتاب
5fcb8fe8d4f2b.jpg

نهضت قرمطیان و و بحثی در باب: انجمن اخوان الصفاء و خلان الوفاء در ارتباط با آن

حسینعلی ممتحن

کتاب یازده فصل دارد و نویسنده از ظهور قرمطیان در قرن سوم هجری تا ازمیان رفتن آنها که در قرن پنجم هجری روی داده است را روایت می‌کند و در آخر به مکتب اخوان الصفاء و خلان الوفاء و ارتباط آن با نهضت اسماعیلی و قرمطی می‌پردازد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب