سخنان کوتاه و پرمغزی که از اندیشه ای ژرف یا پندی نغز و ظریف برخوردار است و به دلیل سادگی در عمق اندیشه های گذشتگان مقبولیت یافته و بر زبان خاص و عام جاری شده، مثل نام دارد. بسیاری از شاعران و نویسندگان کلام خود را به امثال و حکم آراسته و آن را پرمغز کرده اند. امثال رایج هر قوم، شاخصه مهم و ارزنده ادبیات و پشتوانه فرهنگ آن ملت است. تا کنون فرهنگ امثال زیادی گردآوری شده که فرهنگ «امثال و حکم» دهخدا کامل ترین و معتبرترین آنهاست. دکتر شکورزاده بلوری نیز در جمع آوری امثال فارسی تلاشی چشمگیر کرده و حسن کتاب او، علاوه بر کثرت امثال، یافتن معادل های هر مثل است. وی علاوه بر امثال عامیانه، امثال را در شعر شاعران مورد توجه قرار داده و قدیمی ترین کاربرد مثل و شیوه بیان هر شاعر و بهترین بیان را بررسی کرده است. این کتاب در سال 1372 توسط انتشارات آستان قدس رضوی برای اولین بار به طبع رسید.

منابع مشابه بیشتر ...

635d30a7d90c1.png

فرهنگ مثل‌ها و اصطلاحات متداول در زبان فارسی

صادق عظیمی

مثل‌ها و اصطلاحات هر زبان که با چند کلمه یا با یک جمله کوتاه خوش‌آهنگ منظور گوینده را بیان می‌نماید، از ارکان عمده ادبیات و پایه‌های اصلی فرهنگ آن زبان بوده و می‌توان گفت که چکیده حکمت و فلسفه هر جامعه در دل ضرب‌المثل‌ها و اصطلاحات آن نهفته و معرف روحیه و طرز اندیشه مردم آن جامعه است. بنابراین اهمیت شناسایی و دسترسی به امثال و اصطلاحات فارسی روشن و مسلم است. در این کتاب مثل‌ها و اصطلاحات متداول زبان فارسی گردآوری شده است.

635a3b1b5b211.png

ضرب‌المثل‌های دری افغانستان

عنایت‌الله شهرانی

امثال و حکم یکی از بخش‌های مهم و جالب و فولکلوری ملل و نمایشگر راستین عواطف نفسانی، افکار، نظریات، معتقدات، عادات، سنن، ذوق فطری، اخلاقیات و تلقیات اوضاع و احوال عمومی زندگانی جوامع است. این کتاب دربرگیرنده ضرب‌المثل‌های دری افغانستان است که نویسنده آنها را نه‌تنها از محیط جمع‌آوری کرده است، بلکه با بسیاری از کتب مقابله و مقایسه نموده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5911c99b9eb95.jpg

عقاید و رسوم عامه مردم خراسان

ابراهیم شکورزاده بلوری

تحقیق در احوال و افکار عامه مردم بسیار سودمند است زیرا فرهنگ و ادب هر ملت، بیش از منابع مکتوب در سینه مردم عامی جمع گشته است. حکایات، امثال و اصطلاحات عامه مردم، خصوصیات اخلاقی، روحی، اجتماعی و سیاسی ایشان را بیان می ‌کند. عقاید و رسوم عامه مردم خراسان مجموعه ‌ای از افسانه‌ها، باورها، رسوم، قصه‌ها، اصطلاحات، معماها و اشعار محلی خراسان است که ابراهیم شکورزاده در تماس مستقیم با مردم خراسان، گردآوری و تدوین نموده است. کتاب در یازده بخش با عناوین آش‌ها و غذاهای نذری، آداب و رسوم محلی، طب عوام، فال‌ها و دعاها، عقاید و احکام متفرقه، افسانه‌ها، اشعار و ترانه‌ها، لالایی‌ها، معماها و امثال و لغات تنظیم گردیده است. این اثر در سال 1346 توسط انتشارات بنیاد فرهنگ ایران روانه بازار کتاب گردید.

فرهنگ و تمدن/آداب و رسوم
کتاب