عناصر دخیل و مؤثر در شیوایی و زیبایی غزل سعدی شایان بررسی و سنجش با دیگر شعرهاست تا آشکار شود چرا کسانی که به هنر شعر علاقه دارند، از غزل سعدی لذت بیشتری‌ می‌برند. با بررسی ویژگی‌های نحوی، نظام تعدی، فرایندهای معنایی و زوج‌های مجاور افعال، می‌توان تا حدودی هنر زبان استاد سخن را نمایاند. در بررسی نحو غزل سعدی، ملعوم شد در هر بیت بیش از یک فعل و گاه سه فعل‌ هست. افعال وجودی و مادی از بسامد بیشتری برخوردار است، لذا ایجاز بلاغی با پویایی و حرکت همراه است. زوج‌های مجاور افعال به صورت‌های متضاد، تکرار صیغه‌های مختلف، تکرار جزء پیشین فعل و کاربرد بلاغی ترکیبات فعلی، از عناصر مسلط و سبکی غزل‌های سعدی‌ است. از جمله پرکاربردترین شگردهای بلاغی در ترکیبات فعلی که به ابهام ادبی و تصویر آفرینی کمک کرده و سبب غریب‌سازی و اعجاب هنری و التذاذ عاطفی گشته است. این‌ شگردها را می‌توان نام برد: مشاکله، استخدام، ایهام، متناقض‌نمایی، کنایه، استعاره تبعیه و کنایی، اسناد مجازی. توازن نحوی با تجانس‌های آوایی و سایر تناسبات موسیقایی بین زوج فعل‌ها به توازن سبکی‌ منجر شده است. ترکیبات کنایی از نوع قاموسی، زودیاب و ایما است. بیشتر این ترکیبات با اعضا و جوارح انسانی ساخته شده و در خدمت زمینه غنایی غزل قرار گرفته است.

منابع مشابه بیشتر ...

652d4541c2a90.jpg

دست‌افزار نویسندگان: راهنمای اصول شیوانویسی

جان‌بی. کارلز, رونالد زیمانسکی‌

نویسنده در كتاب حاضر، سعی دارد تا با زبانی ساده به همراه تعدادی دروس عملی و به اثبات رسیده و كارآمد، جرات و جسارتی را كه یك نو قلم به آن احتیاج دارد، به او بدهد. در واقع این كتاب، پر از نصایح عملی، تمرینات كارگاهی و روش‌های ساده است. نویسنده می‌خواهد بیاموزد كه؛ روی كاغذ "حرف بزنید" و آن‌چه قصد گفتنش را دارید، كشف كنید و به ذهن خود نظم و ترتیب داده و از پراكندگی آن اجتناب كنید. كتاب به پنج بخش تقسیم شده است كه به مباحثی چون، نوشتن در برابر حرف زدن روی كاغذ، نویسندگی در مقابل بازنویسی و...

64d4cd1741e8b.jpg

بدیع (بر بنیاد آثار سعدی)

احد پیشگر

این کتاب با عنوان بدیع (بر بنیاد آثار سعدی) از سه بخش مجزّا تشکیل شده است که عبارتند از: بخش اول؛ شامل بدیع لفظی که در این بخش سی و هفت آرایه بدیعی لفظی آمده است. بخش دوم؛ بدیع معنوی که در این بخش چهل و شش صنایع بدیعی معنوی آمده است. بخش سوم؛ تکمله: با توجه به اینکه بعضی از صنایع بدیعی در آثار سعدی به کار نرفته لذا برای کامل شدن آرایه های بدیعی کتاب چند آرایه بدیعی در بخش سوم با عناوین: تشریح-توجیه (محتمل الضّدّین)-توشیح-حذف-لغز-مادّه تاریخ-و معمّا آمده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57455594e0582.PNG

شگردهای طنزساز در «دو کلمه حرف حساب» کیومرث صابری (گل آقا)

نعمت الله ایران زاده

سبک‌شناسان در تحلیل آثار ادبی جنبه‌های زبانی، ادبی و محتوایی را بررسی می‌کنند. آثار طنز را نیز می‌توان در همین حوزه‌ها بررسی کرد؛ با این تفاوت که در حوزه ادبی، علاوه بر شگردهای بلاغی، باید از تکنیک‌های خنده در این نوع آثار نیز بحث کرد. صابری، به عقیده بسیاری از صاحب‌نظران طنز معاصر، نویسنده‌ای صاحب سبک است. سبک خاص او بخصوص در ستون «دو کلمه حرف حساب» روزنامه اطلاعات به خوبی مشخص است. در مقاله حاضر، «دو کلمه حرف حساب»‌های کیومرث صابری (گل آقا) از لحاظ شگردهای طنزساز، بویژه نوآوری‌های او در این حوزه بررسی شد و به این نتیجه رسیدیم که سه ویژگی عمده: تنوع شگردهای طنزآفرین، ابداع شگردها و تلفیق شگردهای طنزساز، سبب می‌شود طنزهای صابری جذابیت خاصی داشته باشد.

نثر/طنز نویسی
مقاله
571c595aaf733.PNG

طرح داستانی«خسرو و شیرین» و «لیلی و مجنون» نظامی گنجوی با تاکید بر روایت شرقی

نعمت الله ایران زاده

در ادب پارسی، برای بیان مضامین غنایی و عاشقانه، علاوه برقالب غزل استفاده از مثنوی نیز رواج دارد. در پایان قرن ششم هجری، نظامی گنجوی نظم داستان‌های بزمی و غنایی رابه حد اعلای کمال رسانید. با تحلیل ساختاری می‌توان به تناسب هنری و ظرافت‌های کلام نظامی پی‌برد. تجزیه و تحلیل اجزا و عناصر سازنده متن داستان، زمینه شناخت بیشتر آن را فراهم آورده، نقاط قوت و ضعف آن را می‌نمایاند. درجستارحاضر به تحلیل ساختاری طرح دو منظومه غنایی معروف نظامی: «خسرو و شیرین» و «لیلی و مجنون» پرداخته‌ایم. سپس الگوی داستانی این دو منظومه رسم گردیده و برای الگوی داستانی شرقی، نموداری پیشنهاد شده است. این بررسی نشان می‌دهد که این دو منظومه علی رغم تطبیق ساختارشان با ساختار داستان‌های کلاسیک غربی (هرمی شکل)، در واقع ساختار اپیزودیک و متقارن دارند که از مظاهر ساختار شرقی است، این دو منظومه از الگوی داستانی «گزینش ـ سیر و سفر ـ بازگشت و روایت» پیروی می‌کنند. همچنین ساختارآنها، بیش ازآنکه داستانی باشد، معنایی است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله