61a8b44ee5f1a.jpg

دایره المعارف بناهای تاریخی در دوره اسلامی (بناهای آرامگاهی)

در این مجموعه سعی شده است اطلاعاتی علمی، مختصر و مفید درباره کل بناهای آرامگاهی دوره اسلامی ایران که دارای ارزش معماری، هنری، تاریخی و مذهبی هستند، تهیه گردد و در اختیار محققان و علاقمندان قرار گیرد. کل بناهای آرامگاهی به 6 گروه: آرامگاه ها، امامزاده ها، برج ها، بقعه‌ها، گنبدها و مجموعه‌های آرانگاهی تقسیم گشته و زیرمجموعه‌های هر گروه به ترتیب الفبایی تنظیم شده است. به عنوان مثال گنبد سلطانیه در این تقسیم بندی در گروه گنبدها و زیرمجموعه حرف "سین" قرار گرفته است. از سوی دیگر فهرست جامع مندرج در پایان مجموعه نیز می‌تواند کمک خوبی برای دسترسی به بناهای موردنظر باشد. همچنین در این مجموعه سعی شده است برای درک بهتر متن، کاملترین مجموعه نقشه های موجود از بناهای آرامگاهی و فهرستی از اصطلاحات معماری ارائه گردد.

منابع مشابه بیشتر ...

65ad3b7b340ab.jpg

تذکره هزار مزار: ترجمه شد الازار (مزارات شیراز)

عیسی بن جنید شیرازی

تذكره هزار مزار یامزارات شیراز، ترجمه‌اى است از «شد الإزار فی حط الأوزار عن زوار المزار»، اثر معین‌الدین جنید شیرازى كه به اهتمام پسر وى آقاى عیسى بن جنید شیرازى صورت گرفته است. هدف از تألیف این اثر، یاد و زیارت اهل قبور است. همین انگیزه باعث شد تا فردى از پسر مؤلف بخواهد، براى بهره‌مندى بیشتر آن را به فارسى برگرداند. او نیز به این تقاضا پاسخ داد و اقدام به ترجمه آن نمود. روش مؤلف در معرفى بزرگان و آثار آنان در قبرستان‌هاى شیراز، بر تعیین محل و موقعیّت جغرافیایى، دورى و نزدیکى مزار به شهر گذاشته شده است نه قدمت تاریخى مقام و منزلت صورى و معنوى صاحبان قبور به طور كامل. اجزاء تركیبى تذكره‌ها را مقدمّه، متن یا اصل تذكره و خاتمه تشكیل مى‌دهد كه این اثر هم بر همین منوال است، جز اینكه در اوّل كتاب، مقدّمه مصحّح، به آن اضافه شده كه بحث آن در آخر نوشته خواهد آمد. مقدّمه مؤلف، با حمد خدا و نعمت و منقبت پیامبر(ص)، ائمه(ع) و صحابه شروع و بعد به تفیصل و با استناد به احادیثى دال بر استحباب زیارت و اقدام به آن سخن مى‌گوید. او مى‌گوید زائر باید به این اصل معتقد باشد كه میّت درك و فهم دارد و با این مسأله زیارت معنى پیدا مى‌كند. پس مؤلف از علّت تقسیم كتاب خود به عدد روزهاى هفته به هفت قسمت یا نوبت كه هر قسمت یا نوبت شامل ذكر دفن شدگان یكى از قبرستان‌هاى معروف شیراز است، مى‌پردازد و مى‌گوید: چون مزارت شیراز بسیار است و هر كدام در یك محله و راه‌ها هم دور است... بر همین اساس مزارات را به عدد ایّام تقسیم نموده تا زائر به آسانى بتواند، در هر روز یا در هر شب جمعه به یكى از آنها قیام نموده و انجام دهد.

6378bd845b32f.jpg

گشایش آرامگاه سعدی

کتاب حاضر گزارشی است از گشایش آرامگاه سعدی توسط محمدرضا پهلوی در سال 1331 و در آخر نیز بعضی اسناد و آثار تاریخی راجع به آرامگاه سعدی از قبیل سفرنامه شاردن، مسافرت در ایران از توماس هربرت، سفرنامه مادام دیولافوا، کتاب ایران و مسئله ایران از لرد کروزن و .... ارائه شده است